Ecler

A katalán Ecler indulásakor HI-FI termékek tervezésével és gyártásával foglalkozott. A 70-es évek elején lépett be a cég a professzionális hangtechnikai piacra. Ennek leginkább az volt az oka, hogy növekvő igény mutatkozott a professzionális hangtechnikai megoldásokra, az erősödő spanyolországi idegenforgalom miatt. Hotelek, bárok, éttermek és klubok nyíltak a spanyol tengerpartok mentén. Több, mint 30 éven keresztül Spanyolország a világ 3 legtöbb turistát fogadó országa között volt. Itt működött a világon a legtöbb klub és bár. Ez a háttere az Ecler igazi vállalattá válásának. A cél olyan termékek (főképpen erősítők) tervezése volt, amelyek alkalmazkodnak az elektromos hálózathoz és mindig-minden körülmények között működnek (maximális teljesítmény mellett órákon át). Egy klubban, bárban nem hallgathat el a zene!

A vágy, hogy fejlesszünk egy megbízható, csúcsminőségű audio erősítőt vezetett oda, hogy megalkossuk az SPM (Switching Power MOSFET) technológiát. A projekt a 80-as évek végén a Motorolla céggel együttműködve indult el és 1988-ban került az első termék piacra (PAM500 és PAM800). Ez a komponens (SPM) előzetesen csak a robotikai iparágban volt használatos és az Ecler volt az első cég, aki pro-audio erősítőkben alkalmazta.

Három fő alkatrészt használnak az iparágban erősítőkben: bipoláris tranzisztorokat (a gyártók 90%-a), standard MOSFET-et (a gyártók majdnem 10%-a) és az SPM-et (Ecler szabadalom). Az SPM két fő erénnyel rendelkezik a másik kettőhöz képest:

Az SPM-nek alacsonyabb az ellenállása és ezért magasabb a hatásfoka. Kissebb a hővesztesége. ez azt jelenti, hogy az Ecler erősítők sokkal megbízhatóbbak, mert az alkatrészek kevesebb hőterhelést kapnak. A konkurensekhez képest, ha 2 Ohm-on, nagy teljesítményű zenével teszteljük az erősítőket, azok hamarabb leállnak a hővédelem miatt, mint az Ecler. Az SPM gyorsabb alkatrész. Hétszer gyorsabb, mint a bipoláris tranzisztor és kétszer, mint egy  standard MOSFET. Ez jobb hangminőséget eredményez.

1995-ben a német Production Partner magazin, egy tesztben amelyben a világ legjobb 20 erősítője vett részt, a legjobbnak választotta a PAM 1400-as erősítőt.

1997-ben az Ecler technológiai innovációs díjat kapott az SPM technológiáért a Katalán kormánytól.

1998-ban bemutatkozott az SPM 100 erősítési technológia – Az N csatorna lehetővé tette a kimeneti transzformátor nélküli 100 Voltos vonal működést. Ez több előnyt hozott:

– Szélesebb frekvenciaátvitel (főképpen mély-frekvenciákon)

– Ventilátor mentes hűtés (100%-os csend)

– Nagy hatásfok

– Alacsony tömeg

Nagy hatással volt a cégre Barcelona városa. Barcelona híres a kreativitásról. Olyan művészek, mint Gaudi mutatták meg hogy milyen fontos a kreativitás a barcelonaiaknak. Az Ecler számára nem csak az volt fontos, hogy jó audio termékeket tervezzen, de az is, hogy innovatív legyen. Innovatív az elektronikában és a formatervezésben is.

Ezért 2005-ben az Ecler, első pro-audio cégként együtt dolgozva a híres olasz ipari tervezővel, Giugiaro-val létrehozta az AUDEO és VERSO hangfal sorozatokat.

2009-ben megjelentek az NPA (Network Power Amplifier) sorozatú erősítők és 2010-ben az NZA (Network Zone Amplifiers) sorozat. Ez egy fontos technológiai előrelépés volt, mert lehetővé tette az erősítők Ethernet porton keresztüli, az EclerNet szoftver általi vezérlését. Ez volt az új időszámítás kezdete, amettől az Ecler termékek hálózatban vezérelhetők, aminek köszönhetően egyszerűbben használhatók és karbantarthatók.

A hálózati technológia csúcsterméke a 2011-ben bemutatott MIMO88-as digitális mátrix.

Az elmúlt években az Ecler globális pozíciókat ért el megoldásaival az AV iparágban, 6 vertikális piacon: oktatás, vállalatok, kereskedelmi egységek, vendéglátás, sport-wellness és szabadidő. Napjainkban 50 országra kiterjedő viszonteladói hálózat szolgálja ki a vásárlókat.

A legutolsó kihívás aminek igyekszünk megfelelni a környezettudatosság. Ezért minden eszköz tervezésekor elsődleges célunk, hogy a születendő termék energia takarékos legyen. Az SPM technológia nagy hatásfoka, a D-osztályú erősítők, kapcsolóüzemű tápegység és az automatikus készenléti állapot jelen vannak a legtöbb megoldásunkban.


Ecler termékek a gyártó honlapján: www.ecler.com