DVB-T hatás

DVT-T vs wireless mikrofonok

Változások a frekvencia szabályozásban

Jó pár éve már, hogy változások történtek más gyártók termékei mellett, a Mipro vezeték nélküli mikrofonok működését is befolyásoló frekvencia szabályozásban. 2015 június 17.-től hivatalosan is már csak digitális televízió sugárzás üzemelhet Magyarországon. Mivel a 800MHz-es digital divident sávot a mobilszolgáltatók használják (itt kivételt képez a 821-832MHz közötti duplex sáv, amely a vezeték nélküli mikrofon rendszerek számára szabadon használható), és a DVB-T állomások az UHF sávban, a 470-790MHz-es tartományban üzemelnek, alaposabb odafigyelést igényel a használni kívánt vezeték nélküli mikrofon rendszer kiválasztása.

Mipro vezeték nélküli mikrofonok
A jó öreg 7A frekvencia (692-713) ma már határeset.

Mipro vezeték nélküli mikrofonok frekvenciája

Az Eqaudio Hungary által forgalomba hozott MIPRO márkájú vezeték nélküli mikrofonok jellemzően a 482-698MHz-es, illetve a 823-832 Mhz-es sávban működnek. Ezt a tartományt (igazából 470-790MHz között) a kis hatótávolságú eszközök rádiómikrofon alkalmazásai, harmadlagos jelleggel használhatják. Másodlagos jelleggel a DVB-T után a TV-sek, rádiósok dolgozhatnak a tartományban.

Amire oda kell figyelni mindenképpen, hogy abban az esetben, ha elsődleges jelleggel ezeken a csatornákon, az adott régióban digitális műsorsugárzás zajlik, a rádiós mikrofon rendszer nem zavarhatja meg az elsődleges felhasználást. (Kvázi nem zavarhatom meg a vezeték nélküli rendszeremmel a családok esti TV nézését).

 

 


NMHH segédanyagok

A pontos dB értékek kiszámítása műszaki felkészültséget igényel, illetve az NMHH honlapján kalkulációs diagram is elérhető amely segít az adott távolsághoz tartozó zavaró térerősségszint leolvasásában. A lényeg konyhanyelven az, hogy a zavaró térerősségszint kisebb kell, hogy legyen a vezeték nélküli mikrofonok műszaki jellemzői által befolyásolt maximálisan megengedett zavaró szintnél (by NMHH). Természetesen beltéri használat esetében az épületcsillapítás hatásával is számolnunk kell.

Tehát semmi nincs veszve. Megfelelő odafigyeléssel a 700MHz alatti tartományban és a 800 MHz-es ISM sávokban működő rendszerek használhatóak lesznek a jövőben is. Azonban márkától függetlenül körültekintően kell üzemeltetni vezeték nélküli mikrofon rendszereinket. Ellenkező esetben jogi és technikai problémákba ütközhetőnk, de akár a médiahatósággal is összeakadhat a bajszunk.


Hasznos linkek:


Amennyiben kérdései vannak a Mipro vezeték nélküli mikrofonokkal kapcsolatosan, írjon az info@eqaudio.hu email címre, vagy hívja a +36 20 241 8424-es telefonszámot.

Vályi Zoltán

Több, mint 20 éve foglalkozom audiovizuális termék tanácsadással és értékesítéssel. Minősített Audinate Dante oktató, EclerNet és Xilica Designer programozó vagyok. Kedvenc szakterületem a költséghatékony és innovatív, informatikai hálózatokra ültetett audiovizuális rendszerek tervezése. Bármilyen szakmai kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal.